Spouwmuren: wat heeft het voor nut?
Een spouwmuur bestaat uit een binnenblad en een buitenblad. Tussen deze twee muren zit een holte, de spouw. Hierdoor kreeg de spouwmuur natuurlijk zijn naam. Vroeger werden huizen geplaatst zonder spouwmuur. Rustig werd de spouwmuur in de 19e maar vooral 20e eeuw, meer en meer gebruikt. Door het gunstige effect op het milieu (minder energieverbruik) en de spaarzamere werking, werd muurisolatie vanaf 1973 dan ook in iedere nieuwbouw toegepast.
Doel van een spouwmuur
Regenwater dat tegen de gevels neerdwarrelt drong vroeger diep door in de muren, waardoor veel mensen last kregen van schimmels en vochtophoping. Nu dringt het water nog steeds door de buitenste muur heen, maar veel verder zal het regenwater niet komen, aangezien er nu een open ruimte tussen de muren zit. De spouw zorgt er immers voor dat het water kan verdampen en geen onaangename gevolgen meer met zich meebrengt.
Zoals je misschien al weet, wordt er in de spouwmuur ook isolatiemateriaal gestopt (zie hieronder). Daardoor lijkt het misschien niet vanzelfsprekend dat al het opgenomen water ook weer verdampt!
Door allerlei technieken zit het echter wel zo, dat isolatiematerialen tegenwoordig helemaal waterafstotend zijn gemaakt, waar
door je je daar zeker niet bezorgd om moet maken.
Nu is het doel van een spouwmuur niet alleen zijn waterwerende functie! Een tweede voordeel aan een spouwmuur is de mogelijkheid tot het beter isoleren tegen geluid en warmte! Dit doe je door gebruik te maken van isolatiemateriaal; het ene al beter dan het andere. ontsnapt er veel minder energie, waardoor jij minder energie moet verbruiken! Zo bespaar je meteen heel wat geld!
Warmte vasthouden met een betere CV en betere isolatie
U wilt er in de herfst en winter lekker warm bij kunnen zitten, daarbij hebben Nederlanders er een handje van om zoveel mogelijk te besparen op de energiekosten. Niet alleen omdat u op die manier bijdraagt aan een beter milieu en de opwarming van de aarde tegengaat door bewuster met uw warmte om te gaan, ook omdat u er zo financieel op vooruit kunt gaan op jaarbasis.
Een goede CV-ketel en een betereisolatie dragen hieraan bij, zo bleek uit het advies van een loodgieter uit Tilburg en loodgieter uit Alkmaar, die wij voor dit artikel spraken.
Isolatie van uw woning kan in de breedste zin van het woord; onder uw dak, met andere ramen, enzovoorts. Ga ook voor uzelf eens na of er plekken in uw woning zijn, waar warmte uit uw CV-ketel eenvoudig kan ontsnappen naar buiten. Zo komt u wellicht al achter mogelijke punten om te kunnen besparen op uw energierekening. Door een timmerman of loodgieter in te schakelen, heeft u zelf geen omkijken naar het beter isoleren van uw woning.
Betere isolatie voor uw woning
Het verbeteren van de isolatie van uw woning kan op meerdere manieren, waarbij het een meer werk vergt dan het ander. Kies bijvoorbeeld voor dubbele glazen in uw woning, in plaats van enkele wat we momenteel in veel woningen zien. Niet alleen kunt u zo besparen op uw energieverbruik, het is ook een manier om ongewenste bezoekers beter buiten de deur te kunnen houden. Naast andere ramen is ook het dak in veel woningen een gevoelig punt.
Niet alleen omdat de warmte van uw woning opstijgt en zo altijd bij uw dak terecht zal komen, ook omdat de isolatie van het dak vaak een stuk minder goed is dan muren. Kijk eens welke vorm van isolatie u momenteel heeft onder uw dak en hoe u dit kunt verbeteren. Kies bijvoorbeeld voor een dikker materiaal, wat meer warmte tegenhoudt.
Naast deze relatief ingrijpende maatregelen binnen uw woning, zijn er ook makkelijkere vormen van de verbetering aan uw isolatie. Probeer kieren in uw muren of bij uw ramen bijvoorbeeld af te dichten met materialen uit de bouwmarkt, leg plinten onder uw deuren als warmte via die weg kan ontsnappen, enzovoorts.
Kies voor een combiketel
Ook de keuze voor een andere CV-ketel is in sommige gevallen raadzaam. In veel woningen wordt gebruik gemaakt van een combinatie van een CV-ketel en een boiler. Het is veel milieuvriendelijker en energiezuiniger wanneer u kiest voor een combiketel, wat beide apparaten samenvoegt tot een apparaat. Daarbij vergt een combiketel veel minder onderhoud, wat een extra besparing kan vormen bovenop de energiebesparing.
Enig nadeel aan een combiketel is de relatief grote investering die u hiervoor dient te doen vooraf. Op lange termijn zult u het energieverbruik echter zien dalen en daarmee dus ook de kosten van uw energierekening.
Kiest u voor een combiketel op basis van zonne-energie, dan bent u op lange termijn helemaal voordelig uit! Een erkende loodgieter of installateur kan u adviseren over de mogelijkheden die er bestaan in het beter isoleren van uw woning of de keuze voor een andere CV-ketel.